Sivrihisar baklavası

Sahrap Soysal

Malzeme Listesi:

Hamur için:

1. alternatif:
  • 4 adet yumurta.
  • 5 su bardağı un.
  • 2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt.
  • 1 adet kabartma tozu.
  • 1,5 çay bardağı su.
2. alternatif:
  • 3 adet yumurta.
  • 1 çay bardağı sıvıyağ.
  • 1 çay bardağı süt.
  • 2 çay kaşığı tuz.
  • 3 yemek kaşığı yoğurt.
İç harcı için:
  • 3 su bardağı dövülmüş ceviziçi.
  • 2 yemek kaşığı tozşeker.
  • 250 gr bitkisel margarin ya da tereyağı(Ayrıca 50 gr daha eklenecek).
Şurubu için:
  • 3 su bardağı tozşeker.
  • 4 su bardağı su,2 çay kaşığı limon suyu.
Açmak için:
  • 1 su bardağı buğday ya da mısır nişastası.

Yapılışı:

  • Şurubu hazırlamak için; tozşeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla sık sık karıştırarak şeker eriyip şurup kaynayıncaya kadar pişirin.
  • Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp şurubun koyulaşması için 5 dakika daha kaynatın.Limon suyunu ekleyip 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra, ocağın altını kapatın. Ilık hale gelmesi için kenarda bekletin.
  • Diğer taraftan, hamuru hazırlamak için; oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı, su, yoğurt ve kabartma tozunu derin bir yoğurma kabına koyup elinizle karıştırın.
  • 5 su bardağı unu da azar azar ekleyip pütürsüz ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin.
  • Hamurdan eşit büyüklükte 12 adet beze yapıp yuvarlayın. Üzerlerine nişasta serperek 35-40 santim çapında yufkalar halinde açın.
  • Fırına girebilecek büyüklükteki yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. Ceviz ve tozşekeri bir cam kabın içinde karıştırın. Margarin ya da tereyağını bir tavada eritip,ılınması için bekletin.
  • Açtığınız yufkaların 6 tanesini yağlanmış tepsiye üst üste serip her birinin üzerine eritilip ılıtılmış yağdan gezdirin.
  • Altıncı yufkanın üzerine şekerli ceviz içini serpiştirip diğer yufkaları da aralarını yağlayarak üst üste yerleştirin. Bu işlem bitince baklavayı üçgen şeklinde dilimleyin.
  • Beklettiğiniz 50 gr yağı ocağın üzerinde kızdırın ve kızgın yağı baklavanın üzerine gezdirin.
  • Baklavayı 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar, 40-45 dakika pişirip çıkarın.Hafifçe ılık hale gelmesini bekleyin.
  • Fırından çıkan ılık baklavanın üzerine ılık haldeki şerbeti gezdirin. Baklavanın şerbeti çekmesi için en az 30 dakika kadar bekleyin. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun.

Cuma, Haziran 1st, 2012 2:32 pm Sakarya. RSS 2.0

Yorum yaz