Kırmızı mercimek köftesi

Sahrap Soysal

Kırmızı mercimekli köfte
Pişirme Süresi : 25 Dk
Hazırlama Süresi : 20 Dk

Malzeme Listesi:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek.
  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur.
  • 2 adet orta boy kuru soğan.
  • 1 çay bardağı zeytinyağı(50 gr bitkisel margarine de kullanabilirsiniz).
  • 2 yemek kaşığı domates salçası.
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, tuz, kimyon.
  • 4-5 diş sarmısak.
  • 1 demet maydonoz.
  • 5-6 adet ince kıyılmış taze soğan.
  • 1 yemek kaşığı kuru nane, kuru fesleğen .
  • 1 adet limonun suyu.

Yapılışı:

  • Kırmızı mercimeği yıkayıp süzdükten sonra, üzerine 4 su bardağı su ekleyerek orta boy bir tencerede haşlanmaya bırakın. Yaklaşık 10-12 dakika kadar haşlamanız yeterlidir. Mercimek çabuk pişen bir baklagildir.
  • Mercimekler suyunu tam çekmek üzereyken bulguru aktarıp karıştırın. Ocağın altını epeyce kısarak 1-2 dakika kadar pişirdikten sonra tuz, pul biber ve kimyonu serpiştirip hemen ocaktan alın.
  • Tencerenin kapağını açmadan 15-20 dakika kadar bekletin. Böylece bulgur yumuşayacaktır.
  • Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp incecik kıydığınız kuru soğanları, pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları ve salçayı ilave edin. (‹sterseniz 1 kaşık kadar da tatlı biber salçası katabilirsiniz) Sürekli karıştırarak 5-6 dakika, soğan iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Kırmızı pul biberi serpiştirip ocaktan alın.
  • Bu sosu sıcakken bulgurlu mercimekli karışımın üzerine ilave edip kaşıkla iyice karıştırın. Soğuması için 10-15 dakika bekledikten sonra yoğurmaya başlayın.
  • Kuru nane, kuru fesleğen, çok ince kıydığınız maydonoz ve yine incecik doğradığınız yeşil soğanı ekleyip tüm malzemeler iyice karışana kadar yoğurmaya devam edin. Limon suyunu da bu aşamada katın.
  • Elinizi sık sık suya batırarak köfte harcından parçalar koparıp sıkın ve parmak şekli vererek servis tabağına dizin.
  • Yanına turşu ve yeşil salata malzemeleri koyarak serise sunun.

Not:
Kırmızı mercimek köftesi yeşillikler katılmadan en az 7-8 dakika kadar yoğrulmalı. Böylece dağılması engellenecektir. Yoğurma işlemini yaparken elinizi sık sık soğuk suya batırabilirisniz.

Salı, Haziran 28th, 2011 6:28 am Tava yemekleri. RSS 2.0

Yorum yaz